maanantai 30. tammikuuta 2012

SMART Boardin lumoissa

Pääsen vihdoin ja viimein purkamaan hieman BETT-messujen antia. Heti kärkeen ajattelin kirjoittaa Smart Boardeista, joita minua pyydettiin vilkuilemaan messuilla.

Smart Boardithan ovat interaktiivisia ”valkotauluja”, jotka toimivat isoina kosketusnäyttöinä. Smart boardilla voi kirjoittaa, piirtää, muokata ja jäsennellä tietoa. Sillä voi tehdä perinteisestä PowerPoint-esityksestä interaktiivisen ja tallentaa tuotoksen koneelle tai vaikkapa korvata fläppitaulun, jolloin materiaali on suoraan digitaalisessa muodossa.


Teknisiä ratkaisuja oli moneen lähtöön. Järeimpiä olivat suurensuuret kosketusnäytöt, ja kevyimmät olivat valkotaulun reunaan asennettavia palkkeja, jotka muuttavat valkotaululle tavalliselta tykiltä heijastettavan kuvan kosketusnäytöksi.


Messujen ehdottomasti vakuuttavin oli SMART Technologiesin SMART Board, joka sai ainakin meikäläisen lumoihinsa. Valikoima erilaisia tauluratkaisuja oli laaja ja tekniikka tuntui toimivan hyvin. Oli hauskan näköistä kun masiina osasi muuttaa meikäläisenkin harakanvarpaat tekstiksi, johon voi valita minkä fontin haluaa.

SMART Boardin puolesta puhui myös se, että siltä löytyy jälleenmyyjä myös Suomesta. Kollega sopikin Educa-messuilla jälleenmyyjän kanssa järjestävänsä meille käynnin tutustumassa tuotteeseen paremmin heidän tiloissaan.


Monia muitakin vaihtoehtoja oli esillä, mutta niillä ei tuntunut olevan jälleenmyyjää Suomessa ja tekniikka ja ulkoasukaan ei kaikin osin ollut vakuuttava:
IRTOUCH
Mimio
Xiamen Elex Electronics Technology and Development: ERIN Board
LMA interactor
Luidia Inc: eBeam


Yksi asia vielä: BETT:in seminaarisaleissa ainakin liki kaikissa oli jonkinlainen Smart Board, mutta kertaakaan en nähnyt niitä käytettävän tositoimissa...

8 kommenttia:

Tarmo Toikkanen kirjoitti...

Kiitos kokemusten jakamisesta! Kansan suussa näistä laitteista usein puhutaan "smart boardeina", kuten sinäkin. Kyseinen termi on kuitenkin juuri Smart Technologiesin omistama tuotenimi, jota muut eivät voi käyttää. Yleistermi englanniksi on IWB, eli "interactive white board". Suomennoksina on vilissyt kaikenlaista, älytaulusta lähtien, mutta ehkä "aktiivitaulu" on vähiten vääristävä.

Sari Ojala (Jollas Instituutti) kirjoitti...

Wau, ensimmäinen kommentti, kiitokset siitä! Meinasi kommentti mennä alunperin omaksi juonteekseen, mutta siirsin sen nyt suoraksi vastaukseksi tähän (ikuista optimismia: parasta opetella kommentoimaan oikein, jos vaikka joku muukin vielä innostuu kommentoimaan :) )

Ja kiitokset myös hyvistä kommenteista ja tarkennuksista. Olen tosiaan ollut hieman hukassa näiden nimitysten kanssa. Käytäntö tuntuu olevan hyvin sekalainen ja käytössä olen lähinnä kuullut tuota smart boardia, tarkoitettiin sitten minkä tahansa valmistajan tauluja (toimeksiantona BETTiin mennessä oli "tutustu smart boardeihin").

Sukelsin lyhyesti tuota postausta kirjoittaessani myös suomenkielisten termien maailmaan, mutta se tuntui olevan vähintäänkin yhtä sekava kuin englanninkielinenkin maailma. Mikään ei myöskään oikein tuntunut hyvältä suussa (sama juttu kuin tablettien suomennosten kanssa - en ole ainakaan vielä löytänyt mm. sormitietokone-termin hienoutta). Aktiivitaulu kuulostaisi kyllä ihan mukiinmenevältä ja voittaa mennen tullen ainakin tuon älytaulun.

Eetu Rantakangas kirjoitti...

Aktiivitauluhan taas on tuotenimenä ainakin promethean activboardilla, joka omien kokemuksien mukaan on ollut niitä smartteja parempi joihin itse olen törmännyt. Etuna oli ainakin se, että ohjaus oli tarkempaa, koska se toimi eri tekniikalla. Tämän ansiosta taas erityisesti taulun reuna-alueilla tökkiminen ei ollut niiin epätarkkaa.

Matleena Laakso kirjoitti...

Opetushallitus suosittee nimitykseksi kosketustaulua. Se ei viittaa mihinkään tuotemerkkiin ja on muutenkin hyvä ja selkeä suomenkielinen sana.

Matleena Laakso kirjoitti...

Olen koonnut yhteen suomalaisten matkarapotteja ja linkkasin tämänkin blogin sinne: http://paokhanke.ning.com/bett2012-matkaraportit

Sari Ojala (Jollas Instituutti) kirjoitti...

Kiitoksia hyvästä tarkennuksesta sekä kokemusten jakamisesta! Promethean oli jostain syystä jäänyt reissulla katsastamatta, vaikka sekin BETTissä oli. Täytyykin harkita, josko tutustuisi myös tähän ennen mahdollisia hankintoja. Täytyy myös miettiä, miten saisi tietää lisää näitä käyttökokemuksia, ei tulisi niin sokeana tehtyä ratkaisuja.

Sari Ojala (Jollas Instituutti) kirjoitti...

Hyvä kun selvensit tätä suomalaista termistöä. Jospa nyt osaan keskustella näistäkin vempeleistä ilman, että suosin erityisesti mitään firmaa :).

Ja ihan looginenhan tuo termi on jos vertaa sitä kosketusnäyttö-sanaan. Harmi vain että se jättää näihin laitteisiin liittyvän ohjelmiston varjoonsa. Ja onhan niitä liitutaulujakin "kosketettu" aikanaan liiduilla (nytkin käytössä tuntuu olevan erillisiä "tusseja)", sikäli siis tauluissa ei niin suuri kosketusmurros ole verrattuna kosketusnäyttöihin. Mutta joo, hyvä että löytyy termisuositus, jolla voi asiasta keskustella neutraalisti.

Sari Ojala (Jollas Instituutti) kirjoitti...

Kiitoksia linkkauksesta! Täytyykin tutustua noihin muihin matkaraportteihin, mielenkiintoista kuulla mitä muut ovat oppineet ja kokeneet BETTissä. Varoituksena, että tulen tässä kuussa kirjoittelemaan vielä useammankin postauksen BETT-opeista.

Lähetä kommentti